Övrig köpinformation

Viktig information

Information vid köp av en Idehultsgårdskanin

Går du i tankar att köpa en ny familjemedlem och hittat till oss här i Nybro?
Här nedan finner du lite information att ta del av.
Kom ihåg att alltid tänka igenom ett kaninköp väl. En kanin är ingen slit -och slängvara som ska säljas runt för att sommaren är slut och man har tröttnat.

Som säljare vill jag ha en beskrivning av din familj och vad du kan erbjuda kaninen och vilken vana ni har, var den ska bo osv. Jag är mycket noggrann med till vem jag säljer och väljer mina köpare noga och det är inte först till kvarn som gäller. Det ska alltid finnas en vuxen som har ansvar om man är minderårig eller under 18 år.
Kaninen har inte valt att få komma till er ---det är ert val !!

Alla mina avel-kaniner är vaccinerade. Det innebär att kaninungarna har ett vaccineringsskydd till dom är ungefär 8 veckor genom mamman. Så då vaccineras dom här hos mig
Vill du absolut inte ha din kanin vaccinerad så är det ditt val och du får vända dit till någon annan uppfödare och köpa din kanin för inga kaninungar flyttar härifrån utan att vara vaccinerade!!


Läs här om regler som gäller för att hålla kaniner som sällskapsdjur
https://www.jordbruksverket.se/amnesomraden/djur/olikaslagsdjur/kaninersomsallskapsdjur.4.62af51191240430af4d80002643.html

Medföljer när kaninen flyttar


* Stamtavla eller härstamningsbevis
* lite pellets och hö som den är van vid
* Informationshäfte med hemgångsråd
* Bettfelsgaranti, framtänder är kollade
* Kaninen är ringmärkt/öronmärkt (kanin med stamtavla)
* Kaninen är vaccinerad med Eravac mot RHDV 2
* Könsbestämd
* Kloklippt
* Dagligen hanterad
* Livslång support
* Frisk och uppfödd med mycket kärlek och omtanke
* Skötselråd och vad du bör ta hem innan kaninen hämtas finns här på  min hemsida.
* Återlämningsgaranti, ingen ersättning utgår. Jag tar emot kaniner som av någon anledning inte kan vara kvar. Typ allergi. Helst ser jag att ni tänkt igenom ert köp innan så ni inte lämnar tillbaka kaninen för att barnen tröttnat. Då kanske jag inte kan ta mot den. Jag ska också ha plats till den här. Detta gäller bara kaniner som kommer från min uppfödning


Vad kostar en kanin ?

Priset på en kanin är 1000 kr. I priset ingår en vaccination mot RHDV2, gulsot typ 2. Priset som är satt på kaninen är INTE prutbart!!
Kaninen tingas genom att halva summan betalas i förskott, t ex vid första kontakten/besöket.. Skulle du som köpare dra dig ur eller ångra dig så betalas Tingningsavgiften INTE tillbaka. Jag tar helst betalningen via Swish (men kontant går också bra).

Efterköpet


Hemkomsten till nya hemmet.

Alla kaniner är personliga för mig och jag vill gärna veta hur det går i det nya hemmet
Info om skötsel och hantering av kaninen finns i info-häftet som jag skickar med.

  • Det finns också många bra sidor på internet vid eventuella frågor.
    Jag vill gärna bli kontaktad om följande inträffar kaninen:
    Om kaninen får en ärftlig sjukdom så jag kan påverka min avel så jag kan undvika detta i framtiden

  • Ska avlivas av någon anledning eller har avlidit

  • Ska säljas/avyttras av ngn anledning, utnyttja gärna återlämningsgarantin. Innebär att jag, om plats finnes, tar tillbaka kaninen som kommer från mig som ni av någon anledning inte kan ha kvar. Helst inte för att barnen tröttnat, köpet av kaninen ska vara väl genomtänkt innan. Ersättning utgår ej!

Allt detta för att jag ska kunna jobba vidare i min avel i rätt riktning. Länk  till kanin sidor med bra information
www.kaninmagazinet.se

Lite övrig information

Hane /hona???

Olika synpunkter på detta finns och mycket info om detta finns på Internet, Googla

Sätta samman kaniner !

Bra filmer och info om detta finns på Youtube eller Googla


Viktig information vid köp av kanin från Idehultsgården

Tänk på att när du har en kanin som plötsligt dör så ta reda på vad den dog av. Skicka kroppen till SVA. Jag vill inte att du hämtar en kanin hos mig om du kanske har smitta hos dig och din kanin dött av t ex gulsot eller annat smittsamt. Då skickar vi ju kaninen i en dödsfälla. Mina kaniner är visserligen vaccinerade men det är aldrig 100 % säkert iaf. Samt att det finns andra smittor de kan avlida av. Tänk på att det är förbjudet enl lag att gräva ner kaniner i trädgården eller i skogen. För smittorisken.
Vet du inte vad din kanin dog av och annars också, så måste du sanera hemmet och bur och allt som kaninen kommit i kontakt med och du måste vänta minst ett par veckor- månader så det är smittofritt innan du får köpa en kanin av mig

Det tar tid att göra kaniner sociala!

Jag prioriterar tid med kaninerna, jag älskar sociala och trevliga kaniner och vill ha alla mina kaniner så - vilket kräver jobb!
Därför mailar jag inte er enskilt med uppdateringar om hur det går eller skickar bilder utan lägger istället ut det på Facebook,  så kan ni allihopa följa kaninerna där istället. Det blir mindre tid vid datorn för min del och mycket mer tid med alla kaniner.
Alla ska ju få sin dos av kärlek och hantering varenda dag, i ur och skur. ♥
​Skulle ni sakna någon uppdatering eller har frågor så hör av er så ska jag absolut ge er senaste nytt!
Jag svarar oftast direkt men ha tålamod, svar kommer
​Kaninköpare som har mitt telefonnummer kan alltid ringa vid akut rådgivning, dygnet runt!

Besöka kaningården

Hur mycket jag än önskar att det fanns tid att öppna kaningården för alla besökare så finns det begränsat med tid för just det. Det är också riskabelt pga smittor (kaninpest och kaningulsot) som kan komma in i kaningården varje gång vi får besök utifrån.
Jag tar endast emot besök av de som är aktuella för köp av kanin, de som redan har tingat sin kanin och de som vill köpa foder (då ingår ej kaninvisning!).  ​Övriga besök hinns inte med helt enkelt.
Ett besök i kaningården är ungefär 45 minuter och vi bokar alltid en tid att ses. Dina 45 minuter startar när klockan säger, är du sen så får du tyvärr mindre tid med kaninerna då det ofta är flera besök bokat samma dag.
Jag har familj och ett liv utanför kaniner, detta är min hobby så jag ber er respektera mitt privatliv och inte spontanbesöka mig och plötsligt knacka på dörren. Jag gör personligen allt jag kan för att hjälpa er men vill ha hyfsat lugn och ro hemma för min familj.
Adress och telefonnummer fås efter avtalad tid.

Återlämningsgaranti

Om något inträffar som gör att du inte kan ha kvar kaninen så är den ALLTID välkommen tillbaka hit. Köpesumman fås inte tillbaka och jag tar ingen avgift för att kaninen ska komma tillbaka utan erbjuder en lösning så att kaninen kommer till ett hem den känner igen.
Om läget är akut och jag inte har plats så behöver bur + tillbehör följa med, annars hjälper jag till så gott jag kan under tiden kaninen bor kvar hos er. Gäller endast kaniner som kommer från min uppfödning.

Förköpsrätt

Det är många som återkommer och vill köpa fler kaniner efter sitt första kaninköp här. Ni får då möjlighet att tinga kaniner innan de som inte köpt här tidigare. Anledningen till det är att jag är väldigt glad att ni kommer tillbaka, jag vet att hemmet fungerar och många köper 1 kanin först för att invänta kastrering och sen skaffa en kompis, då ska det inte ta för lång tid för kaninens skull att få sällskap.

24 timmars svarstid

24 timmar är tiden ni har på er att lämna svar ang en tingning.
Hör jag ingenting från er så måste jag ta för givet att ni inte är intresserade längre och då får någon mer intresserad chansen att tinga.​

Detsamma gäller när kaninen är tingad och vi har bokat flyttningsdag, dyker du inte upp och jag inte hör något så blir kaninen åter till salu.

​ Bettfelsgaranti

Kaninerna säljs bettfelskontrollerade och ingen kanin med minsta misstanke om bettfel säljs. Dock kan bettfel i sällsynta fall uppkomma senare än 8 veckor så därför lämnar jag genetisk bettfelsgaranti fram till 6 månaders ålder. Garantin innebär att den drabbade kaninen flyttar tillbaka till mig och köparen får en ny likvärdig kanin i utbyte
 
Däremot kan fortfarande kaninen få bettfel men då beror de på yttre faktorer tex skada, fel foder eller att kaninen är understimulerad och biter på fel saker m.m. Då är kaninen vuxen och bettet påverkas inte av generna längre. Då gäller inte garantin !!


Jag har mandat att neka en köpare om jag anser att dom inte tänker följa mina råd eller instruktioner eller att det inte känns bra att sälja till en speciell köpare. Av olika orsaker. Går inte in här på vad det kan vara.


Luiza och Lizzie. Två av mina avelshonor. Ej till salu.
Luiza och Lizzie. Två av mina avelshonor. Ej till salu.